Dag 10: Syracuse

Vanaf Agrigento zijn we eerst een stukje langs de zuidkust verder gereden om daarna af te buigen richting binnenland met als doel Siracusa. Deze stad ligt aan de westkust en schijnt samen met Toarmina een van de mooiste van Sicilië te zijn. Het is bijna 4 uur rijden vanaf Agrigento (over de snelweg gaat het wel sneller maar zie je minder, daarom pakken we een alternatieve route).

Onderweg komen we ergens langs een wasbox. De auto is behoorlijk smerig, dus ik draai het terrein op, denk wat muntjes in de automaat te gooien om de Juul snel even af te spuiten. Maar hoewel er 'self service' boven de boxen staat, is er wel een Italiaanse dame die heel driftig op en neer tussen de 2 boxen loopt, op knopjes drukt en -toen we aan de beurt waren- volop in het Italiaans tegen ons door blijft reutelen. Eerst dit, dan dat, dan met schuim wassen, etc. Ze rent als een bezetene op en neer en drukt op de volgende knop als ze vindt dat het nodig is en geeft volop aanwijzingen: hier is nog een plekje vies, etc. Ik versta er niets van, maar het is heel vriendelijk bedoeld.
Als we verder richting de westkust rijden veranderd het landschap snel. Het is veel groener, de wegen zijn veel beter, alles is netter. Als je dit vergelijkt met de zuidkust dan is het daar een stuk rommeliger (armer?)

In Siracusa aangekomen checken we in in het hotel dat we geboekt hadden. Wederom erg vriendelijk geholpen bij de receptie. Er zijn in deze stad 2 bezienswaardigheden: een park met archeologische opgravingen en een schiereilandje wat heel mooi en gezellig schijnt te zijn. Ons hotel ligt prima om allebei te voet te verkennen. We lopen eerst naar het Neapolis archeologisch park, een half uurtje lopen. Het is wel bewolkt geworden (onderweg naar Siracusa hadden we nog zon) en het voelt klam aan, dus dat is nog zweten onderweg. In het park is zowel een Romeins als een Grieks amfitheater te zien. Het Griekse was de grootste uit die tijd. Best indrukwekkend om te zien.

Verder is er ook "het oor van Dionysius", een grot met een apart gevormde hele hoge ingang. De akoestiek in de grot is zo goed, dat iemand die zijn oor te luisteren zou leggen aan de bovenkant van de grot kan horen wat mensen in de grot tegen elkaar fluisteren. Dionysius, de meest beruchte heerser van Siracusa sloot zijn krijgsgevangen op in de grot en luisterde ze af. Zo heeft de grot de naam het Oor van Dionysius gekregen.

We lopen terug naar het hotel, kleden ons om en lopen dan naar het schiereiland Ortigia. Op het eerste gezicht valt dat wat tegen. Niet echt veel mooier dan andere stukken van de stad. We hebben zin in Pizza, maar over Pizzeria's struikel je niet bepaald. We hebben al een flink stuk gelopen als we een bord zien van een pizzeria die open is. Het restaurant lijkt leeg, maar we gaan naar binnen en kunnen in een tuintje zitten. Best gezellig en de ober is net Manual uit Fawlty Towers, hij loopt in zichzelf te praten, vergeten dingen, etc. Wel aardig en na het eten maken we nog een praatje in half Italiaans, half Engels.

Daarna lopen we het schiereiland rond, en aan de kust wordt het het wel echt mooi. Mooie huisjes, mooi parkje, en een mooi enorm jacht in de haven.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer