Dag 11: De Etna en Taormina

Vanochtend vanuit Siracusa vertrokken. Ons hotel daar viel eigenlijk wel tegen, het was aardig voor een 3 sterren, maar zeker niet de 4 sterren waarmee ze adverteren. Vandaag gaan we naar Taormina, een mooi stadje. De hotels zijn daar ook aanzienlijk duurder helaas. Het stadje ligt niet zo heel ver van de Etna, maar we besluiten dat het toch het handigste is om eerst de Etna te beklimmen voor we naar het hotel gaan. In een van onze reisboeken staat dat je eerst informatie in moet winnen over de geologische toestand (wordt je levend onder de lava bedolven of is het veilig vandaag) en het beste met een gids kunt gaan, dus we rijden eerst langs een informatiekantoor in Nicolosi, een klein dorpje voor de Etna. Dat is dicht. De excursie-kantoren zijn ook dicht en de meeste excursies zijn al vertrokken. Dan doen we het maar zelf!

We rijden naar de zuidkant van de Etna, de Rifugio Sapienza. Staat allemaal prima aangegeven en met de auto kan je over een normale en brede weg al een heel eind naar boven rijden. Daar is een gebied met grote parkeerplaatsen, restaurants en souvenierwinkels. Er komen ook aardig wat bussen met bejaarden, dat verminderd toch wat het idee dat we iets heel gevaarlijks en sportiefs gaan doen! We drinken een cappuccino en eten een broodje op een terras. Uit de wind is het nog behoorlijk warm!

Leuke teksten hebben ze hier trouwens op de wc (in Italië vind je in iedere badkamer een "alarm touwtje", kennelijk werd dat hier door domme toeristen te vaak aangezien voor een koord om door te trekken).


Dan rijden we een klein stukje verder naar een kleine krater, de Silvestri. We lopen er een rondje omheen. Zo, daar waait het hard zeg! Je moet oppassen om er niet vanaf geblazen te worden.

We rijden een stukje terug naar het grote parkeerterrein (is wel betaald parkeren, maar het kantoortje is dicht tot 3 uur, dan maar gratis staan hè?). Van hier uit kun je met een kabelbaan omhoog. En als je wilt daarna met speciale bussen nog 400 meter hoger. Een gecombineerd kaartje kost echter meer dan €60 per persoon. We vragen de jongen achter de kassa of je dan wel lava ziet, maar nee, alleen stoom. Mmmmh, dan is €120 wel veel. Je kunt ook alleen de kabelbaan pakken en dan zelf verder lopen. Dat is veel goedkoper, dus dat doen we. Dat laatste stukkie lopen we zelf wel omhoog!

Met de kabelbaan ga je tot zo'n 2600 meter hoog. Het ritje in de niet zo heel moderne baan duurt best lang. Boven stap je uit in een bar/souveniershop. Hoppa, naar boven wij! Maar mijn god, wat is dat zwaar zeg. Na 2 minuten loop je al te hijgen als een paard. Even volhouden. Na een half uur besluiten we door te wandelen. Er zijn genoeg andere wandelaars hier, ook mensen met kinderen en als die het kunnen, dan wij ook toch? Het is een bizar landschap van lava-gruis en steentjes waar we door lopen. Er is niet echt één berg, maar een enorm uitgestrekt gebied van alleen lava, met meerdere toppen. Er hangen soms wolken tussen, dus je weet niet of dat van de vulkaan is of gewone wolken zijn. We volgen het brede pad waar de bussen af en toe langskomen. We hebben al snel spijt dat we niet daarvoor gekozen hebben! Afijn, we zijn redelijk voorbereid met warme kleren en water, dus we klimmen door. We zien een shortcut naar een wandelpad dat je sneller omhoog brengt, dat nemen we, maar we moeten eerst door een groot vlak. We moeten echt regelmatig stoppen om even uit te hijgen, maar dat komt natuurlijk vooral omdat we ondertussen op meer dan 2700 meter hoog zitten en heeft verder niets met onze conditie te maken. ;-) We vragen andere wandelaars hoe ver we nog moeten om wat spectaculairders te zien. Een uurtje en dan zie je wat rook. Pffff.. We besluiten tot 4 uur door te klimmen (nog een half uur) om te kijken hoe ver we dan zijn. We komen bijna tot een richel, maar het gaat echt stijl omhoog en is heel zwaar in de losse ondergrond. Toch nog iets verder om te kijken wat er achter de richel te zien is. Nog een berg en klim. We vinden het hier mooi geweest, we zijn tot 2882 meter geklommen. Het is ondertussen behoorlijk koud geworden en de wind en wolken jagen tussen de toppen door. Tijd om terug te gaan! Jammer dat we geen lava hebben gezien!

De afdaling gaat een stuk makkelijker en sneller, je krijgt alleen wel heel veel steentjes in je schoenen. In minder dan een uur zijn we terug bij het kabelbaanstation.Terug naar beneden, de auto pakken en op naar Taormina! De berg af rijden we nog een stukje door hele dikke mist/wolken en TomTom stuurt ons nog erg creatief door wat dorpjes, maar iets meer dan een uurtje later zijn we er. 


Superhotel! We kregen al eerder een mail dat de kamer die we voor 2 dagen geboekt hadden niet 2 dagen beschikbaar was en dat we de 2e dag een iets grotere krijgen. Wel goed hoor, maar dan moeten we na de 1e dag alles weer inpakken en verhuizen naar de 2e kamer. Mmmh. Toch maar even per e-mail geklaagd. Resultaat: het kan helaas niet anders maar ze verplaatsen de spullen voor ons en we mogen nu gratis gebruik maken van de parkeergarage (kost anders €15 per dag en openbaar parkeren is in Taormina bijna onmogelijk). Als we aankomen, komt er meteen iemand naar ons toe om te helpen met de koffers te dragen. Maar bij de trap naar binnen aangekomen is hij toch wel blij dat ik even help :). We krijgen een welkomstdrankje naar keuze ("Ice tea?" "Nee, doe maar limoncello"), worden supervriendelijk te woord gestaan (alweer, zijn Italianen soms het vriendelijkste volk van Europa geworden?), onze koffers worden naar de kamer gedragen en de auto wordt voor ons geparkeerd. Het is wat duurder hier, maar dan heb je ook wat! Raar dat dit maar 3 sterren heeft trouwens, het is echt mijlen beter dan die 4 sterren van gisteren.

Even opfrissen en dan lopen we het stadje in om te gaan eten. Hèhè, dat is eindelijk een heel leuk en mooi stadje! Schoon, gezellig, er is overal muziek en er zijn leuke restaurantjes. Dit is echt Italië op zijn best, zo had heel Sicilië moeten zijn! We eten in een restaurant dat Romeo & Julia heet, de tafeltjes staan buiten op een verlichte trap. Er is live muziek, de ober zingt af en toe mee en de oude eigenaar speelt op de tambourine en danst. Wat een feest! Het is wel prijzig, en dat straalt alles aan het stadje ook uit.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer