Dag 5: Amalfikust

Redelijk op tijd opgestaan en richting de Almalfi coast gegaan. Dit ligt onder Napels en schijnt een van de mooiste stukken kust van Europa te zijn. Vanuit ons hotel in Capalbio is het ongeveer 4,5 uur rijden.

Hoe verder we richting Napels gaan hoe armer het wordt. Bij Napels veel grote oude flatgebouwen in vervallen staat. Mooi is anders! We zetten koers richting Sorrento, waar we een klein stukje binnenland doorsteken richting Positano. Vandaar verder naar Praiano en Almalfi. Het is hier een stuk mooier dan bij Napoli, maar er is maar 1 (kust)weg die zich door de dorpjes slingert. Die is smal, bochtig en het is er erg druk. Auto's voor je, achter je, tegemoet komend en overal scooters. En ook nog af en toe een verloren wielrenner die je bergaf dus gewoon voorbij komt rijden! Je bent dus zo geconcentreerd met autorijden bezig dat je niet de tijd hebt goed rond te kijken. Stoppen is vrijwel onmogelijk, want er zijn vrijwel geen parkeerplaatsen, en op alle plekjes waar je maar enigszins een auto in kunt proppen staat er ook een. Op of langs de weg stoppen betekent al het verkeer achter je ophouden.

Af en toe stoppen we bij een uitkijkpunt langs de weg als daar plaats is. Sommige plekjes zijn inderdaad erg mooi, maar de mooiste kust van Europa? Mmmh, dat weet ik nog niet. De dorpjes zelf zijn in ieder geval niet prachtig zo op het eerste oog. 

Op een gegeven moment komen we langs een restaurant/café/souvenierwinkel met een leeg parkeerplekje. Er schiet iemand voor ons in, maar die blijkt alleen te willen keren. Staan dus! Het is ondertussen na vieren, dus een hapje en drankje gaat er wel in (na het ontbijt hebben we niet veel gehad). Het gebouw is nogal een doolhof, we lopen naar boven, beneden maar vinden geen terras. Een dame achter de balie van het hotel (dat is het ook nog) wijst ons de weg en via wat trappen, gangen en het restaurant komen we uit op een terras met prachtig uitzicht! Dit is vast het mooiste plekje van de hele kust! Het weer is trouwens ook heerlijk, een graadje of 25 en zonnig. We eten een broodje met mozzarella & tomaat, drinken wat en gaan dan weer verder.

Even kijken waar we gaan overnachten. Tot nu toe hebben we dat altijd de nacht ervoor uitgezocht, maar vandaag wisten we niet precies hoe ver we zouden komen. We hebben een internetbundel voor in het buitenland op de telefoon, dus maar eens kijken of dat werkt. Dat gaat prima, als we weer een leeg plekje langs de weg vinden stoppen we daar om via booking.com een hotel te zoeken. Bij de hotels langs de kustweg is het lastig parkeren, en we hebben bijna de hele Amalfikust al gedaan, dus we zoeken wat van de hoofdweg af. 4 sterren voor €54,- in Cava dè Tirreni, kan het wat zijn? We boeken en rijden er naar toe.

Het is weer zo'n typisch Italiaans weggetje, bochtig, steeds krapper en soms denk je: we moeten fout zitten, dit kan toch niet kloppen? Maar we hebben een blind vertrouwen in onze TomTom en rijden stug door. Het laatste stukje moeten we de autospiegels inklappen om tussen 2 muren door te kunnen, anders past het niet! Bij het hotel zijn ze weer erg vriendelijk en spreken prima Engels. Het is een soort herenhuis. We krijgen een suite ipv de normale kamer die we geboekt hadden, en dat is helemaal prinsessen-achtig. Een kamer in klassieke stijl, met schuifdeuren voor de slaapkamer, een zitkamer, 2 badkamers(!), waarvan 1 met bubbelbad en een enorm privé buitenterras met luxe ligstoelen en een aparte zithoek. Ongelofelijk, voor €54,-, das nog 5 euro goedkoper dan ons vorige hotel. Komt het door de crisis, of omdat we buiten het seizoen zitten?
We eten in het hotel, en dat is prima. De prijzen lijken mee te vallen, maar daar vergis je je toch wel een beetje in hier in Italië. Er staat altijd 4 gangen op ht menu, het voorgerecht (antipasti), dan een eerste gang (primi piatti), een tweede gang (secundo piatti) en een dessert. Zo'n gang kost een eurootje of 10, en dan denk je: dat valt mee! Maar daar krijg je niets bij. Frietjes of gebakken aardappels bestel je er los bij, evenals groente of salade. En dat betaal je apart. Als je dan voorgerecht + een of twee gangen neemt, frietjes en groente en een halve fles wijn erbij en je bent iedere een heel aardig bedrag kwijt! Gelukkig kijken ze helemaal nergens raar op als aparte combinaties maakt. Bijvoorbeeld de een alleen een voorgerecht en de ander alleen een secundo piatti: geen enkel probleem. Vaak vragen ze beleefd hoe ze het moeten serveren (welke gangen bij elkaar) of geven ze een leeg bord of bestek aan je als de ander een gang heeft terwijl jij dat niet hebt zodat je een hapje mee kunt pikken. 

Ik zeg: ken net!

Reacties 1

john Raeskin 25-03-2013 23:18

Mooi reisverslag. Heeft onze interesse gewekt.
Zijn op zoek naar de naam van het hotel in Cava dè Tirreni,

Is het mogelijk om ons de naam van het hotel te mailen?

Bij voorbaat dank.
Met vr. grt
John Raeskin

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer